Łączna liczba wyświetleń

środa, 17 grudnia 2014

1# Przepis na maślane ciastka z czekoladą, orzechami i żurawiną :) / The butter cookies with chocolate, nuts and cranberries recipie



Chyba będzie to pierwszy tego typu post na moim blogu. Dziś przepis na ciastka, które uwielbiają mali i duzi. Mój chłopak czasem prosi abym je upiekła, bo bardzo je lubi. Są na tyle fajne, że można je przygotować w różnych wariantach. Można użyć form do wykrawania lub tak jak ja łyżeczką uformować niby okrągłe kształty. Można także dodać np. rodzynki lub nie dodawać żadnych bakalii ani czekolady wtedy wyjdą nam maślane ciastka. Ilość cukru także jest opcjonalna.

Składniki/Ingredients:

120 gram masła/120 grams of butter

garść posiekanej żurawiny suszonej/ handful of chopped, dried cranberries

80 gram drobnego cukru/ 80 grams of fine-grained sugar

250 gram mąki/ 250 grams of flour

1 tabliczka czekolady (100 gram)1 bar of chocolate (100 grams)

50 gram posiekanych orzechów/ 50 grams of chopped nuts

1 jajko/ 1 egg

1 łyżeczka proszku do pieczenia /1 teaspoon of baking powder


Przygotowanie/ Preparing

Wszystkie składniki po kolei dodać do siebie i wymieszać.Zagnieść.  Można je po zagnieceniu dodać do robota kuchennego lub maszynki do zmiksowania- trzeba uważać, aby składniki nie rozdrobniły się zbyt dokładnie, ciastka będą wtedy koloru kakaowego. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Ciastka formujemy w kulki i potem formujemy płaski kształt łyżeczką-lub patrz wyżej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (ja piekę góra, dół) pieczemy przez 10-12 minut. Jeśli chcemy zaoszczędzić miejsca a robimy podwójną porcję, możliwe że będziemy potrzebować 2 razy dłuższego czasu pieczenia, to zależy od piekarnika. Wyjmujemy i stawiamy do wystygnięcia.

Add all the ingredients, stir and crease. They can be put into mixer or sth like that, but be careful no to mix the ingredients too much, or else the dough will be in the cocoa colour instead of beige. Put the baking paper on the baking tray. Make balls from the dough put them on the tray and then form a flat round cakes. You can just use a spoon to do it or some special cutters. The oven heated to 180 Celcius degrees (356 Fahrenheit) up and down for 10-12 minutes. If you do a double dough to make more cookies, your oven may need 2 times more time to bake the cookies.


Tak wygląda masa po zmiksowaniu.


Kuleczki z ciasta formujemy w okrągły kształt.


                                       Tutaj wesoła gromadka w piekarniku prawie gotowa :)


Tutaj  wypróbowywałam wykrawające formy kupione w Empiku na promocji jakiś czas temu. Małe i duże motylki oraz ważki :) Tutaj ciasto miało 2 x mniej czekolady i była ona niezmielona, dlatego ciastka są jaśniejsze :)

Dobrym pomysłem jest dodanie brązowego cukru :)

2 komentarze:

Spodobały Ci się zdjęcia? A może treść notki?
Masz pytanie? Z chęcią odpowiem.

Jeśli na którekolwiek z powyższych pytań odpowiedziałaś/eś tak lub nie, to

zachęcam do zostawienia komentarza.

Pamiętaj! Jeśli krytyka to tylko uprzejma i konstruktywna.Pozdrawiam moich Czytaczów:)