150 g białej czekolady
200 g mąki pszennej
125 g masła
150 g cukru pudru- można dąc trochę mniej np 120g
2 jajka
2 łyżeczki aromatu waniliowego-lub tak jak ja syrop waniliowy( 2 lub3 łyżeczki)
odrobina soli
Czekoladę i masło siekamy na mniejsze kawałki, po czym
rozpuszczamy w kąpieli wodnej na gładką masę. Zdejmujemy
miskę z ognia i po trochu dodajemy cukier puder cały czas
mieszając do połączenia składników. Dodajemy do ciasta
jajka wcześniej rozbełtane w osobnej misce z aromatem
waniliowym. Dokładnie mieszamy ciasto. Najlepiej
drewnianą łyżką. Dodajemy mąkę i sól. Mąkę lepiej
przesiać. Wylewamy ciasto na blachę posmarowaną
wcześniej masłem i posypaną bułką tartą. Blondie pieczemy w
piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 30-35
minut. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia.
Pyszota. Warto po połowie czasu zacząć obserwować postęp w ciemnieniu ciasta. Inaczej z blondie wyjdzie brunetka :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Spodobały Ci się zdjęcia? A może treść notki?
Masz pytanie? Z chęcią odpowiem.
Jeśli na którekolwiek z powyższych pytań odpowiedziałaś/eś tak lub nie, to
zachęcam do zostawienia komentarza.
Pamiętaj! Jeśli krytyka to tylko uprzejma i konstruktywna.Pozdrawiam moich Czytaczów:)