Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 22 grudnia 2014

2# Przepis na Blondie/ Blondie Recipie

Ostatnio była moda na Blondie. Nie wiedziałam co to jest, więc poszperałam w internecie. Wyszło na to, że to jasna wersja Brownie. Zamiast ciemnej czekolady dodajemy białą. Ciasto jest przepyszne, idealne do kawy/herbaty i bardzo proste w przygotowaniu.


150 g białej czekolady
200 g mąki pszennej
125 g masła
150 g cukru pudru- można dąc trochę mniej np 120g
2 jajka
2 łyżeczki aromatu waniliowego-lub tak jak ja syrop waniliowy( 2 lub3 łyżeczki)

odrobina soli



Czekoladę i masło siekamy na mniejsze kawałki, po czym 
rozpuszczamy w kąpieli wodnej na gładką masę. Zdejmujemy 
miskę z ognia i po trochu dodajemy cukier puder cały czas
 mieszając do połączenia składników. Dodajemy do ciasta
 jajka wcześniej rozbełtane w osobnej misce z aromatem 
waniliowym. Dokładnie mieszamy ciasto. Najlepiej
 drewnianą łyżką. Dodajemy mąkę i sól. Mąkę lepiej
 przesiać. Wylewamy ciasto na blachę posmarowaną 
wcześniej masłem i posypaną bułką tartą. Blondie pieczemy w
 piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 30-35 
minutPo upieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia.


Pyszota. Warto po połowie czasu zacząć obserwować postęp w ciemnieniu ciasta. Inaczej z blondie wyjdzie brunetka :)

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobały Ci się zdjęcia? A może treść notki?
Masz pytanie? Z chęcią odpowiem.

Jeśli na którekolwiek z powyższych pytań odpowiedziałaś/eś tak lub nie, to

zachęcam do zostawienia komentarza.

Pamiętaj! Jeśli krytyka to tylko uprzejma i konstruktywna.Pozdrawiam moich Czytaczów:)